City dakw4 ada pihak hendak hancvrkan kelab

LONDON  – Dakw4an bahawa Manchester City akan digantung daripada beraksi di Liga Juara Juara Eropah kerana melangg4r peraturan kewangan disifatkan sebagai usaha pihak tertentu mahu menghancvrkan juara terbaharu Liga Perdana Inggeris itu.

Menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan, City berkata, dakwa4n itu seperti bertujuan untuk mencadangkan dan mempengaruhi Kesatuan Bolasepak Eropah (UEFA) agar mengambil tindakan sedemikian sedangkan ianya masih dalam siasatan.

“Kami telah memberikan kerjasama sepenuhnya kepada Badan Penyiasat Berkaitan Undang-Undang Kawalan Kewangan Kelab (CFCBIC) yang masih berterusan. Bagi tujuan itu, pihak kami berlandaskan kepada komitmen dan bebasnya CFCBIC dalam melakukan proses tersebut.

“Malah UEFA juga telah memberi komitmen kepada kami pada 7 Mac lalu bahawa mereka tidak akan membuat apa-apa komen ketika siasatan masih dijalankan. Laporan akhbar New York Times yang memetik sumber sebagai orang yang dekat dengan k3s tersebut adalah jelas tidak bertanggungjawab.

“Implikas1nya sudah tentu sama ada Manchester City boleh hilang kepercayaan kepada CFCBIC atau proses CFCBIC itu didalangi oleh individu yang mahu menghancvrkan reputasi kelab atau status komersilnya atau kedua-duanya sekali,” kata kenyataan itu.

Terdahulu, siasatan telah pun dilancarkan UEFA sejak awal tahun ini lagi selepas sebuah majalah Jerman, Der Spiegel menerbitkan laporan mendakwa City telah melangg4r peraturan kewangan bersih.

Isv ini menjadi kembali panas Isnin lalu apabila New York Times mendakwa ahli CFCBIC yang bermesyuarat dua minggu lalu di Switzerland sudah pun mempunyai keputusan mengenainya dengan mencadangkan penggantungan sekurang-kurangnya satu musim. 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Harimau Malaya

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @HarimauMalaya

Sumber : AFP via UTUSAN ONLINE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*